søndag 29. august 2010

Paella

Min mann har i mange år pratet om paella. Han smakte det på en ferie i Amerika.
Så jeg fant ut at nå må jeg vel ta og prøve og finne ei oppskrift som er god slik at han kan få den paellaen som han snakker så varmt om. Resultatet ble utrolig bra. Har selv aldri smakt paella og synst det smakte kjempe godt. Så jeg kan godt forstå min mann som prater så mye om det.

Til 4 pers:

Marinade til kylling:
1 ts chili (glass)
2 ss soyasaus
2 ss grill olje
salt og pepper

1 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, presset
olje til steking
4 dl ris
1 boks hermetiske tomater
7 1/2 dl vann
 1 1/2 hønsebuljong
1 laubærblad
 3 kyllingfileter
ca 100 gr reker
ca 4 dl amerikansk grønnsaks blanding 
 salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.

Hell oljen i en panne og stek løk og hvitløk blank. Tilsett så risen og la det frese litt før man tilsetter
vann, buljong, tomater, laubærblad, salt og pepper.
Kok opp og, skru ned varmen og legg på lokk. La det småputtre i 30 min.

Bland så marinaden og skjær kyllingen i passe biter. Bland så kyllingen inn i marinaden og stek den ved 200 grader i ca 15-20 min.
Når risen nesten har kokt ferdig blandes kylling, grønnsaker og reker inn og la det hele bli varmt.

Server med hvitløksbaguetter og evt litt salat til.
 

lørdag 28. august 2010

Pannestekt tortillas

I dag har jeg laget pannestekt tortillas til lunsj.
Disse har jeg fylt de med kalkunpølse, taco saus og revet ost, men man kan også bruke tacorester hvis en har. En grei måte og få brukt opp rester.

 Til 2 pers:

2-4 små tortillas
tacosaus (jeg brukte den milde typen)
Revet ost 
2-4 grillpølser

Kutt pølsene i små biter. Bre så tacosaus på halve tortillasen og strø over pølsebiter og revet ost.
 Brett tortillasene i to til en halvmåne. Stek tortillasene i ei tørr stekepanne til de er gylden brune og osten er smeltet. Ikke ha for sterk varme  da kan det lett brenne seg.

fredag 27. august 2010

Boeuf Bourguignon



I bloggen til Foodfanatic fant jeg denne fantastisk velsmakende gryten fra det franske kjøkken, har man god tid en dag til å lage mat anbefalles denne. Den smaker himmelsk :) Jeg lagde den i en form fra tupperwear (ultrapluss), det funket helt lekkert :) Så kunne jeg gjøre andre ting mens maten stod og god gjorde seg :)
800 g oksekjøtt i terninger
Det meste av en flaske rødvin (ta av et glass til deg selv)
3 dl oksebuljong
1 løk hakket
2 gulerøtter, skåret i terninger
2 stilker stangselleri, skåret i tynne skiver
5 fedd hvitløk hakket
3 laurbær bladerTimian
½ boks tomatpure
200 g bacon i terninger
Mel Smør/olje til bruning
Salt og pepper
200 g små løk
200 g champignon

Snu kjøttbitene i en blanding av mel, salt og pepper, og brun kjøttet i en stor gryte (stek litt og litt kjøtt)Ta opp kjøttet og stek bacon, tilsett løk og hvitløk og stek et par min.Tilsett stangselleri, gulerot.Hell i rødvin, buljong og tomatpure og gi et oppkok, ha maten i en ildfast gryte/form, sett i ovnen i 2-3 timer ved 160 grader.Man kan la gryten stå å småkoke på platen, men husk da å røre ved jevne mellomrom.Tilsett champignon hele eller skåret i mindre biter og småløken den siste halvtimen, smak til med salt og pepper.
Serveres med en hjemmelagd potetmos.

Koreansk smaksbombe: Bull kogi

Denne oppskriften er kjempe god, jeg prøvde å gjøre som det stod i oppskriften. Bortsett fra at jeg ikke har pepperkvern ( noe jeg ønsker meg til jul), jeg brukte peppermix og det funket greit det også :)
Denne oppskriften fant jeg på :

http://www.lunsjprat.com oppskriften finner du her:http://www.lunsjprat.com/?p=346

Rogan josh ( Rød lamme gryte)


Dette er en av min fars spesialiteter og den er utrolig god på smak.. Dette er en rett fra India (Mogulsk rett)

4 personer:
1 kg benfritt lammekjøtt fra lår eller bog
1 bit frisk ingefær (ca 3 cm)
2-4 hvitløksfedd
6 løk
8 ss ghee ( fås kjøpt i international matbutikk)
8 grønne kardemommekapsler
6 hele nellik
3 små laubærblad
8 sorte helpepper
2 kanelstenger (5cm)
4 ts paprikapulver
1/8- 1/2 ts chilipulver
2 ts malt koriander
2 ts malt spisskummen
1 1/2 bukkehornblader(kan sløyfes)
salt
6 ss yoghurt naturell
1/2 ts garam masala

Skjær kjøttet i 2 cm terninger. Rens ingefær og hvitløksfeddene og del de og lag en pure med 4 ss vann med en stavmikser el lignende.
Skrell løken og hakk den fint.

Varm ghee i en dyp stekepanne og brun kjøttet i ca 8 min til de er brune på alle sider. Legg kjøttet på en tallerken og sett det til side.

Ha kardemommekapsler, nellik, laubærblad, hel pepper, kanelstenger i fettet som er igjen i stekepannen. tilsett hakket løk og stek på middels varme til alt er brunt.

Tilsett ingefær og hvitløkspureen og stek under omrøring i 1 min. Rør i paprika og chilipulver, koriander, spiskummen og evt bukkhornsblader og litt salt. Stek vidre i 1 min.

Ha kjøttet tilbake i pannen og bland godt. Tilsett youghurt og la det bli gjennomvarmt. Tilsett 3 dl vann og la det koke opp på middels varme. Legg på lokk og kok ca 50 min, eller til kjøttet er mørt. Rør av og til så det ikke setter seg fast i bunnen og blir brent.

Dryss garam masala like før servering.
Server med ris og tomatchutny til.
Oppskrift på tomatchutny finner du her

Pasta med kjøttdeig og tomatsaus

400 gram pasta kokes.
1 ss margarin
400 gr kjøttdeig stekes
1 stor løk
1 box hermetiske tomater
4-5 soltørkede tomater i små biter
ca 12 basilikumblader hakkes (frisk)

Ha alt sammen med kjøttdeigen, basilikumblader tilsettes like før servering. Serv med ost og pasta ved siden av.
 
 

Pasta bolonese

Dette ble en kjempe hit her hjemme, vi alle elsker pasta. Jeg sier bare nammmm, prøv den og se selv. Enkel og rask og lage. Og smaker utmerket. Sikkert enda bedre med et godt glass rødvin til


Oppskrift til 4 pers:
ca 100 gram bacon
1 gulerot
2 sjalottløk
1 stang selleri
1 fedd hvitløk
3 ss oliven olje
1 pk kjøttdeig
1 dl vann
3,5 ss tomatpure
1 dl kjøttkraft/buljong
salt og pepper etter smak

400 gram spagetti eller annen pasta.
Parmesan eller annen revet ost.

Skjær baconet i biter og fres det litt på panna mens du finhakker grønnsakene.
Tilsett så de hakka grønnsakene og hvitløken sammen med baconet og la det steke til det er mørt. Rør inn kjøttdeigen og la den steke sammen med resten. Hell så på vannet og la sausen koke uten lokk til halvparten av væsken er borte. Rør sammen kjøttkrafta og tomatpureen og rør den inn i sausen. La det hele få et oppkok og småkok i ca 20 min. Nå koker man spagettien, se anvisning på pakken. Legg så den kokte pastaen på et stort fat og bre kjøttsausen over, strø revet ost over og server straks.

Pasta med ost og fløtesaus

Fikk så lyst på pasta til middag og laget en pastarett med ost og fløte i. Sausen ble kjempe god til pasta men er litt i feteste laget, neste gang vil jeg prøve å lage den på matfløte.

Til 4 personer trenger du:

3-4 dl pasta kokes som anvist på pakken
5 små pølser uten skinn skjæres i biter
saus:
1/2 beger cremefrech
2,5 dl fløte
125 gr smørost feks krydderost med urter eller philiadelfia ost
litt salt
litt hvitløkspulver
200 gr bacon.

Kok pastaen som anvist på pakken, skjær baconet i små biter og fres det litt i en panne.
tilsett så cremefrech, fløte og smørosten og rør til osten er blandet ut slik at du får en fin saus.
Hell så vannet av pastaen og blan den inn i sausen sammen med pølsebitene.
Bre alt utover i en ildfast form og stek i ovnen ved 150 -175 grader i ca 15-20 min.

Server med brød og grønnsaker til :)

Kyllinghakk


En enkel og god pasta rett som er lett og lage. Ikke tar det for lang tid heller, et greit alternativ når en skal ha middagen unnagjort på et blunk :D Her i huset like de det kjempegodt.

4 posjoner:

3 sjalottløk, hakket
3 fedd hvitløk, finhakk
smør til steking
600 g kvernet kyllingkjøtt eller kyllingkjøttdeig
400 g knuste tomater på boks
2 ts estragon eller2 ts timian
1 ts salt
1/2 ts pepper
3 ss kremfløte
Sett en høy panne på platen. Ha margarin i pannen og varm opp.
Når margarinen er smeltet, tilsett løk og hvitløk. La løken bli blank før kjøttet tilsettes. Rør godt slik at kjøttet blir jevnt og fint uten store klumper. Tilsett de øvrige ingrediensene og la retten surre ved svak varme ca 10 minutter. Smak til.
Server kyllinghakket til kokt pasta, sammen med reven ost.

Komas, gratinerte kjøttboller

Dette var bare en helt fantasisk middag med mye smak i.
Minner meg litt om Spania og kanskje stammer den derfra. Er ikke helt sikker.
Nydelig var det hvertfall.

Til 4 pers:
150 -200 gram pastaskruer kokes og siktes.

Kjøtt bollene:
500 gr kjøttdeig
 1 løk finhakket
2 ss parmasan
 1 ss basilikum, helst fersk
 1 ss oregano
 1 pisket egg
 kvernet pepper

 Bland kjøttdeig, løk, parmesan, krydder og egg. Form til små boller og stek de i olje
til de er gyldene. De trenger ikke være gjennom stekte da de skal stekes vidre i ovnen etterpå.
Legg kjøttbollene i ei ildfast form og lag sausen.

Saus:
1 løk i skiver
 1 fedd presset hvitløk
 1 paprika i strimler
125 gr championg i skiver
 1 box hakket tomat, gjerne med basilikum eller hvitløk
 4-5 strimlede soltørkede tomater
 1,25 dl rødvin (kan sløyfes, men ha da i mer vann)
2,5 dl vann
 salt og pepper

Brun løk og hvitløk i en panne til de er møre, tilsett paprika og championg og stek vidre i 2 min.
 Tilsett hakket tomat, soltørkede tomater, rødvin/vann og kok opp.
 Tilsett den kokte pastaen, salt og pepper.
 Hell sausen over kjøttbollene og stek i ovnen på 180 grader i 30 min.
 Ta formen ut av ovnen og strø over 50 gr grillmel og 150 gr revet ost som feks mozzarella eller norvegia.
 Stek så vidre i 10 min, til osten er gyllen.

Grønnsaker

Panne stekt blomkål

Panne stekt blomkål med egg

Dette var bare så utrolig godt, en sunn og god kveldskos.
Denne retten stammer fra Tyrkia og kommer til og lages mange ganger her hjemme.

Til 3-4 pers:

2 små blomkål hoder
3 egg
salt og pepper

Rens og skyll blomkålen. Skjær den i passe buketter.
 Kok opp godt saltvann (dvs mye salt for å få frem smaken) og kok blomkålen nesten færdig, den skal være litt mør. Skyll den så i kaldt vann.
 Pisk sammen egg, salt, pepper og dypp hver blomkål bukett i eggerøra.
 Stek de så gyllne i ei stekepanne.

 Server med ferske rundstykker til.


Grove piroger

Disse pirogene er kjempe grei og ha på lur i fryseren  i tilfelle man skal ha seg en litt anerledes lunsj/kvelds.
Disse pirogene erlaget på hjemmelaget pizza saus med ekstra grønnsaker inni.

Til 8-9 piroger trenger du :

Deig:
1 pk tørrgjær
ca 4 dl vann temperert til 37 grader
litt sammalt hvete grov
hvetemel til passe deig.

ca 3 dl pizzasaus
Pizzasaus finner du oppskrift på her
1 løk finkuttet eller purreløk
1/2 -1 paprika finkuttet
1 boks mais
1 pk kjøttdeig 
evt litt skinkebiter
Revet ost

Lag deigen og la den heve i ca 30 min til dobbel str.
 Lag pizzafyllet. Stek kjøttdeigen og løk.
 Tilsett grønnsakene og hell på den ferdig kokte pizzasausen.
 Bland godt.

 Lag 8-9 emner av deigen og form de som små boller.
Kjevle de ut til runde flate leiver og legg pizzafyll og ost på den ene halvdelen, brett så den andre delen over og klem skjøten litt sammen med en gaffel.
Sett pirogene på ei stekeplate og stek de ved 200 grader i ca 12-15 min.
Avkjøl de på rist.



søndag 22. august 2010

Jannicke`s sprø sjokolade kjeks

Disse nydelige kjeksene har min datter bakt.
De er enkle og bake og smaker helt fantastiske.

Til ca 20-24 kjeks

1 dl melis
225 gr (3 1/2 dl) hvetemel
1 dl kakaopulver
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
100 gr romtemperert smør
2 store egg

Sett stekeovnen på 180 grader.
Bland så sammen mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle.
 Visp sammen smør og sukker i en annen bolle til det blir en kremaktig blanding.
 Tilsett 1 og 1 egg i smørblandingen og bland godt.
Tilsett så melblandingen. Rør sammen på lav hastighet til alt er godt blandet.
 Ta med en spiseskje og form små kuler i hendene som så rulles i melis. Sett kakene på stekebrett med ca 5 cm mellomrom. Kakene siger litt utover.
Stek kakene i 10-12 min til de har blåst seg opp og sprukket. 
 La kakene avkjøle seg litt på bakeplaten før de has over på ei rist.
 Oppbevar kakene i en tett boks.


Korma (Indisk)

Dette er en rett fra India med mye smak i.
Jeg hadde ikke så mye curry pasta i fordi jeg ikke foretrekker den for sterk.

Til 4 pers:

4 kyllingfileter
2 løk
2-3 fedd presset hvitløk
3-4 ss curry pasta
3-4 ss malte mandler
ca 4 dl yoghurt naturell
ca 3 dl fløte (til passe saus)

Del kyllingen i passe biter og stek den lett gyllen. Legg kyllingen tilside mens sausen lages.
 Fres løk og hvitløk blank. Tilsett yoghurt, curry pasta og malte mandler. Kok  dette opp.
 Ha så dette i en foodprosesor og kjør sausen til en glatt og jevn saus.
 Tilbake på varmen tilsettes fløte og evt litt mer currypasta hvis ønskelig og smak til med salt og pepper.
 Legg kyllingbitene tilbake i sausen og kok vidre i 10-15 min.
Server med salat og ris til

torsdag 19. august 2010

Chicken blt

Denne sandwichen er også kjempe god, jeg elsker kylling fordi den er så saftig i kjøttet.
Til 4 pers:

2 tomater
2 kyllingfileter delt i to på langs
4-8 skiver bacon
4 små bagetter
salatblad
litt majones
Evt litt rødløk hvis ønskelig

Stek baconet  sprøtt og stek så kyllingen i baconfettet. Stek i 3,5 min på hver side. Ha litt pepper på kyllingen, ikke ha salt da baconfettet er salt nok.
 La kyllingen hvile i 5 min.
Smør majones på begge delerav bagetten og legg salat, tomatskiver, bacon og kyllingfileten på. LEgg toppen av bagetten på og server :)

Firkløver kake

Dette er en kake som smaker masse deilig sjokolade.
Var litt uheldig denne gangen med bunnen med at den datt litt ned på midten, men kaken er like god for det, hehe. Måtte bake litt til min kjøre mann som er husets store kakemons, han kommer nemmelig hjem i dag og fortjener litt kake og omsorg :)

Bunn:
200 gr sukker
5 egg
1,5 dl smeltet smør eller 135 gr smør som smeltes
1/2 pl lys kokesjokolade (50 gr)
135 gr hvetemel
2 ts bakepulver

Fyll:
200 gr firkløver
1,5 dl sukker
1,5 dl smelta smør
1,5 dl kremfløte

Bunnen: Kokesjokoladen smeltes sammen med smøret. Egg og sukker piskes til en stiv eggedosis.
Mel og bakepulver blandes i eggedosisen før sjokoladeblandingen røres forsiktig inn.
 Kle en springform med bakepapir og hell røren i.
 Stek ved 180 grader i 35-40 min.
 Avkjøl på rist før glasuren lages og has på.

 Fyll: Sukker, smør og fløte kokes i 10 min før firkløveren smeltes inn i blandingen. Avkjøl til det er lunkent under stadig omrøring.
 Del bunnen i to og ha halvparten mellom og resten oppå kaken.

Club sandwich

Dette er en av mine favoritt smørbrød. 
Den saftige kyllingen og det sprø baconet gjør det hele bare helt fantastisk.
Egentlig i oppskriften skal den lages med tre loffskiver i høyden, men jeg pleier å lage den med bare to.

Til 4 pers:
2 tomater 
4 cm agurk
litt isbergsalat eller Roccola salat
2 kyllingfileter
8 skiver bacon
3 ss majones
 2 ss fløte
2 egg
12 skiver loff (hvist man skal ha tre loff skiver i høyden)

Skjær tomat og agurk i skiver. Skyll salaten og la den renne godt av.
Skjær kyllingfileten i to på langs. Stek bacon og kyllingfiletene og hold de varme. Ha gjerne litt salt og pepper på kyllingen. Bland majones og fløten godt sammen.
 Stek eggene som en tynn omelett.
Rist loffskivene enten i stekovnen eller i en brødrister.
 Legg så en loffskive og ha  på majones, salat, bacon, tomat, loffskive, kyllingbryst i skiver, omelett, agurk og avslutt med en loffskive.
Del sandwichene  og nyt  :)




onsdag 18. august 2010

Sprø kylling med sursøt saus

Kyllingbitene:
2 eggehviter
2 fedd hvitløk, knust
4 ss soyasaus
4 kyllingbryst
200 g potetmel
olje til steking, f.eks solsikkeolje
1 flaske sursøt saus. Jeg pleier å kjøpe den i en international mat butikk, den er bare helt nydelig. Enkelte butikker med godt utvalg kan også ha denne sausen.
 1 paprika i passe biter
1 løk i passe biter
babymais i passe biter
1 boks ananas

Renskjær kyllinbrystene og del dem i passelig store biter.
Pisk sammen eggehviter, knust hvitløk og soyasaus og mariner kyllingbitene i dette i MINST 1 time, gjerne lenger.

Varm olje i en dyp kjele/wok. Rull kyllingbitene i potetmelet, og rist av det overflødige. Jeg pleier å bruke brødposer , og riste rundt til alt er dekket. Stek kyllingen først da den trenger lengst tid, sasuen er fort gjort å varme De blir uansett så glovarme at de tåler å ligge litt før de spises. Stek kyllingbitene (ikke for mange om gangen) i olja til de er gyllenbrune. Legg de ferdige bitene på et papir så den overflødige olja får rent av.
Varm sausen og ha i paprika, annanas, løk og babymais.
Ikke ha sausen over kyllingbitene da blir de ikke sprøe, men server den ved siden av.

Serveres med ris til.
Slik ser flasken med sursøt sausen jeg kjøper og den samker bare helt fantastisk.

Kylling i pitabrød


En enkel og rask variant til 4:

4 kyllingfileter
1 gul paprika
1 rød paprika
1 vårløk
4 pitabrød
1/2 boks creme fraiche
1 pose tacokrydder

1. Skjær kyllingfiletene i små terninger. Skjær paprikaene i biter og vårløk i ringer.
2. Stek paprikaen på middels varme i litt olje i fem minutter. Da blir de søte og gode.
3. Legg paprikaen på en tallerken, skru opp varmen og stek kyllingbitene sammen med vårløken i 3-4 minutter.
4. Dryss over tacokrydderet og tilsett creme fraiche. Bland alt godt og la det bli gjennomvarmt.
5. Fyll kyllingblandingen i varme pitabrød. Det smaker godt med en frisk salat til.

Kylling med hvitløk

Er man glad i hvitløk er dette retten for deg, kyllingen blir saftig og god og masse deilig hvitløkssmak. Jeg pleier ofte å lage denne da de her hjemme synest den er kjempe god.
Den er rask og enkel så hvorfor ikke prøve?


pk kyllingklubber uten krydder
10-20 fedd hvitløk
soyaolje/solskikkeolje
salt og pepper

Vask kylling og legg de i en panne med vann halveis opp på kyllingen. Ha på salt og pepper.
La dette koke til vannet nesten er borte.

Hvitløksblanding : 10 -20 fedd hvitløk presses og blandes med olje. Rør dette til en tykk masse.
Pensle hvitløk på begge sider av kyllingen. Stek de til de er gyllenbrune i en stekepanne eller i stekovnen. Steker man de i stekovnen må de snues ofte så de blir godt stekt på begge sider.
Server med råpoteter og en frisk salat.

Burmeisk kryddermarinert kylling

Jeg brukte 8 fileter så jeg dobblet marinaden så det skulle bli nok. En rett med mye smak, så det er en rett for de som liker krydder.
Denne oppskriften fant jeg på:

http://www.lunsjprat.com/ oppskriften finner du her: http://www.lunsjprat.com/?p=140

Sechuan kylling

5 kyllingfileter
2 røde paprika
1/2 grønn squash
6 friske sjampinjonger
2 gulrøtter
1 løk
100 g sukkererter eller grønne bønner
½ purre
1 dl cashewnøtter (kan sløyfes)

Sechuansaus:
3 dl hønsebuljong (utblandet)
½ dl soyasaus
2 ss søt soyasaus (kecap manis)
1 ss chilipasta (sambal oelek)
1 ss revet frisk ingefær
1 båt presset hvitløk
1 ss potetmel
salt og sukker etter smak

Skjær kyllingfiletene i biter og grønnsakene i litt store biter. Varm olje i en wok eller en egnet panne. Stek kjøttet mens det stadig vendes rundt. Når kjøttet er hvitt tilsettes grønnsakene. Fres alt sammen et par minutter. Hell over hønsebuljong. Tilsett soyasaus, ketjap manis, revet ingefær, hvitløk og chilipasta. Jevn med potetmel utrørt i kaldt vann. Smak eventuelt til med salt og sukker. Dryss cashewnøtter over retten før servering.

Kreolsk kylling

Denne kyllingretten er ikke for de som ikke liker sterk mat. Den ble veldig hot selv for meg som liker sterk mat, så neste gang blir jeg nok å gå ned på cajennepepperen.

4 posjoner:

2 dl lettmajones
8 ts cajun/kreolsk krydder
1 ts mineralsalt

2 dl paneringsmel
8 stk kyllinglår eller kylling filet (ca 4-5 stk)

Fremgangsmåte:

Sett stekovnen på 190 grader.
Først lages paneringsrøren som gjør kyllingen meget saftig; Bland krydder og majones og mineralsalt (blandingen skal smake mye).
Fjern så mye overflødig fett fra kyllinglårene som mulig eller benytt skinnfrie kyllingfileter. Kyllingen pensles med paneringsrøren og drysses så med paneringsmel.
Legg kyllingen over i en ildfast form og stek i ca. 15-20 minutter(steketiden kan variere noe med tykkelsen på kyllingen). Kyllingen skal være fin og gyllen på farge.
Servèr og nyt.

Hot and sweet drumsticks



I helgen har vi vært på besøk hos min søster Monica, vi hadde plantagt og lage noe mat vi ikke hadde prøvd før . På Tasty Kitchen fant vi oppskriften på Hot & sweet drumstick som Teri L. har lagt inn der.
Middagen var bare utrolig god, sammtidig hadde vi invitert foreldrene våre på middag og den falt i god smak.

Dette er en rett jeg kommer til å lage mange ganger for den var utrolig god.


2,5 dl aprikos syltetøy
1 dl ketsup (Heinz)
0,5 dl soya saus
2 ts presset hvitløk
2 ts hot pepper saus

Kylling klubber til 4 pers

Kok marinaden og la den småkoke et par minutter. Avkjøl
Drypp en og en kyllingklubbe i marinaden og la de marinere et par timer (helst natten over)
Stek ved 200 grader i ca 40 minutter.
Resten av marinaden kan serveres kald eller varm ved siden av maten.

Kylling nuggets

I dag har jeg vært på besøk hos en god kompis som elsker kylling. Da måtte jeg lage kyllingnuggets til han. De var kjempe gode og dressingen som var til var knall god på smak.
En rett jeg virkelig kan anbefale når en skal kose seg litt.

4 pers :
200 g kyllingfilet
4 ss sesamfrø
(gjerne med skall)
salt og nykvernet pepper
4 ts olivenolje


Dressing:
4 ss Biola Naturell Yoghurt
2 ts sennep
1-2 fedd hvitløk

100 g grovt brød
2 ss god ketchup
server med en god salat, chips/potetnøtter og evt sitronbåter til pynt


1. Skjær kyllingfileten i mindre biter, og vend dem i sesamfrø. Stek bitene gyllenbrune i olje i en stekepanne, og krydre med salt og pepper ca 10 min
2. lag en god salat av feks isbergsalat, mais, agurk, paprika , tomat ol
3. Bland sammen Biola, sennep og finhakket hvitløk til en dressing.
4. Server kyllingbitene med grovt brød, ketchup, sitronbåter, salat og dressing.

Kyllinghakk


En enkel og god pasta rett som er lett og lage. Ikke tar det for lang tid heller, et greit alternativ når en skal ha middagen unnagjort på et blunk :D Her i huset like de det kjempegodt.

4 posjoner:

3 sjalottløk, hakket
3 fedd hvitløk, finhakk
smør til steking
600 g kvernet kyllingkjøtt eller kyllingkjøttdeig
400 g knuste tomater på boks
2 ts estragon eller2 ts timian
1 ts salt
1/2 ts pepper
3 ss kremfløte
Sett en høy panne på platen. Ha margarin i pannen og varm opp.
Når margarinen er smeltet, tilsett løk og hvitløk. La løken bli blank før kjøttet tilsettes. Rør godt slik at kjøttet blir jevnt og fint uten store klumper. Tilsett de øvrige ingrediensene og la retten surre ved svak varme ca 10 minutter. Smak til.
Server kyllinghakket til kokt pasta, sammen med revet ost.

Fader Jakob

1/2 - 1 kyllingfilet pr person
1 pk bacon i mindre biter

Saus:
1 pk matfløte
2 dl chilisaus
1 ts rosmarin
1 ts oregano
1 ts hvitløkspulver
1 ts dill
1 hånd peanøtter eller chilinøtter
ost til gratinering

Skjær kylling og bacon i mindre biter og stek de litt i en stekepanne.
Kok opp sausen.
Alt blandes i ei ildfast form og strø så nøttene over.
Strø revet ost over og stek i ovnen i ca 30 min på 200 grader.

Server med feks ris, salat eller brød til.

Jambalaya


Dette er en deilig kyllingrett med mye smak i. Litt sterk men alldeles god :) Denne blir jeg nok å lage mange ganger her hjemme. Minner meg litt om risotto bare mye bedre.

4 personer:
400 gr kyllingfilet
1 rødløk
1 fedd hvitløk
6 1/4 dl hønsebuljong
400 gr hakket tomat (box)
280 gr naturris
1- 2 ts sterk chilipulver ( anbefaler litt i underkant av 1 ts hvis du ikke vil ha den så sterk)
1 ts oregano
1/2 ts paprikapulver
1 rød paprika
1 gul paprika
85 gr maiskorn
85 gr frosne erter
3 ss frisk persille hakket
pepper
sprø salatblader til servering (kan sløyfes)

Ha kyllingkjøtt, løk, hvitløk, buljong, tomater og ris i en kjele. tilsett chilipulver, oregano, paprikapulver og rør godt. La det koke opp og reduser varmen under lokk. La det småputtre i ca 25 min.
Tilsett så gul og rød paprika, mais og erter i risblandingen og la det få et nytt oppkok.
Legg på lokk og la det småputtre i 10 min til risen er mør og buljongen nesten er absorbert, men ikke helt tørr.
Rør så inn den hakkede persillen og smak til med pepper.
Legg maten på et serveringsfat og pynt med litt hakket persille og ha evt friske salatblad ved siden.

Kalkun


Dette er første gangen jeg har laget helstekt kalkun og jeg er veldig fornøyd med resultatet.
Den ble saftig og god:) Er litt imponert over meg sjøl, hehe.


Jeg hadde en kalkun på 6 kg og slik tilberede jeg den:

Jeg tok opp kalkunen 2 dager før jeg skulle steke den da den trenger lang tid på å tine.
Bind bakbeina sammen med en tråd.
Smelt smør og bland i litt salt og pepper eller pensle kalkun med smør og gni inn salt og pepper.
Ta to klementiner og del de i to, en løk kuttes i 4 . Dette has inni kalkunen mens den steker.


Fyll så ei langpanne med litt vann, legg så i en løk sm er delt i skiver.
Legg kalkunen oppå ei rist og sett denne oppå langpannen.
Stek så kalkunen på 160 grader, beregn 1/2 time pr kg. Altså ca 3 timer på en kalkun på 6 kg.
Under stekingen må en passe på at det heletiden er vann i langpannen, av og til tas den ut og bre over litt av stekeskyen som dannes i langpannen.
La kalkunen hvile 1/2 time før man begynner å skjære i den.
Server med god saus, ris/potet , salat og evt waldorfsalat 
 

Chili kalkun gryte

Denne gryten laget jeg av kalkunrester, den ble veldig god. Og er en av de bedre restemiddagene jeg har laget. Masse deilige grønnsaker gjorde at gryta ble perfekt.

5-6 personer.

4 gulerøtter
1/2 purreløk
2-3 ts chili finhakket (fås kjøpt på glass)
2 rødløk
1 paprika
1 flat ts garam masala eller spiskummen
3 bokser tomater
1 boks brune bønner
1 boks kikerter
kalkun/kylling eller rester av kalkun/ kylling
Smak til med salt og pepper
1 lime, eller 1 sitron

Skjær gulerøttene i skiver, finsnitt paprika, purreløkog rødløken. Ha så alle grønnsakene i en kasserolle med litt olje i og stek det lett. Tilsett tomater, bønner, kikerter og krydder.
La det hele koke opp før kalkun/kylling tilsettes. Bland godt.
Ha alt sammen i ei ildfast form, del limen/sitron i to og press saften over gryten og stek den på 170 grader i ca 1,5 t nederst i ovnen.

Server med kokt ris eller grovt brød.

Meksikansk gryte

Her om dagen var jeg hos en arbeidskollega og laget mat sammen med henne, hun hadde invitert en hel gjeng fra arbeid for å spise sammen. Det var en utrolig vellykket kveld og tror nok alle sammen hygget seg masse.
Hun hadde fått ei oppskrift på ei gryte som vi laget, den var utrolig god på smak

4 posjoner:
1 litter vann
4 terninger kyllingbuljong
5 store løk kuttes og surres i litt olje
2 glass salsa medium
6 fedd hakket hvitløk
4 bokser hakket tomat
2 chilipepper kuttes i små biter
4 kyllingfileter stekes og kuttes så i mindre biter.

Stek kyllingen i ovnen eller i en dampkoker.
Bland så alle ingrediensene og la hele gryta få koke i ca 1 time.

Server med nachochips, revet ost og rømme.

Knus nachos i ei skål, ha revet ost over og hell gryta over i suppetallerkenen. Tilsett så evt litt rømme om ønskelig.

Fisk med urtesaus

Denne er kjempe god til både laks, ørret, torsk ol fisk. Sausen er bare fantastisk.

Legg fisken (oppskriften er til laks, men torsk og sei kan også brukes)
pensle mefd olje og ha på salt og pepper.
Stek fisken på 225 grader i ca 10 min.

Urtesausen :
1/2 beger creme frach
1/4 pk fløte
tørre eller friske urter ( gressløk, persille, estragon)
1/2 fiskebuljong
Varmes opp forsiktig. La sausen puttre til den tykner og smak til med krydder.

Serveres med kokt potet og grønnsaker

Fiskegryte med karri

Denne fiskegryten er bare helt fantastisk. Jeg elsker karri og fisken får en slik god smak.

400 gram torsk
1 dl skivet purreløk
1 kuttet paprika
1 fedd hvitløk
1/2 ts karri
2 1/2 dl melk
2 dl creme frech
1 ss basilikum
1 ss smør
salt/pepper

Fres purre, paprika, hvitløk og karri.
Ha i melk + creme frech.
La det koke opp og surre i 2-3 minutter
Ha i fiskebitene.
La det trekke i ca 20 min.
Server med potet til

Fisk i tomat og fløtesaus

200 gram torskefilet
1/4 ts salt
1/2 ts sitronsaft
Dryss salt over filetene
Drypp sitronsaft over

Saus:
1/2 dl fløte
1/2 dl melk
1 1/2 ss tomatpure
1/4 ts karri
1/4 hvitpepper
1/4 ts hvitløkspulver

50 gram revet ost

Bland alt til sausen og hell den over fisken. Dryss over revet ost
stekes på 225 grader i 20 min

Sitronmarengs pai

Jeg var en tur i London i sommer og smakte da en sitronpai som smakte helt fantastisk.

Mørdeig (til skallet)
175 gram mel
1 klype salt
100 gram smør eller margarin (ikke for mykt)
2 ss sukker
1 eggeplomme
1-2 ss iskaldt vann
Ha mel, salt, sukker og margarin i biter i kjøkkenmaskinbollen. Sett på maskinen og la ingrediensene blande seg i noen sekunder til du får en smuleaktig konsistens. Tilsett eggeplomme og iskaldt vann, og la maskinen jobbe deigen samme til en stor ball. Kna den raskt sammen med hendene på en melet benkeplate til du har en glatt og jevn deigklump. Pakk inn i folie og la stå i kjøleskapet i minst en time eller over natten om du lager den kvelden før.La deigen hvile på kjøkkenbenken til den nesten har romtemperatur, før du kjevler den ut og kler en paiform (20-23 cm) med deigen. Forstek paiskallet ved 220 grader i et kvarters tid. Avkjøl.

Sitronfyll
60 gram maismel
150 gram sukker
1.25 dl vannsaft av to økologiske sitroner (
1-1.5 dl)finrevet skall av en økologisk sitron
25 gram smør
4 eggeplommer

Bland maismel, sukker, vann, sitronsaft og sitronskall i en kjele og la det koke langsomt opp til blandingen er tykk og klar. Den skal bli omtrent som eplemos i tykkelse. Rør hele tiden. La den så koke i et minutt. Ta kjelen av varmen, og la stå et minutt eller to før du rør inn smøret og eggeplommene, en om gangen. Sett kjelen tilbake på varmen og kok forsiktig opp under omrøring i ett minutt . Hell sitronfyllet over i paiskallet.
Marengs
4 eggehviter
150 sukkerperlesukker (kan utelates)

Pisk eggehvitene. Bland sukker (farin) gradvis inn mens du hele tiden visper, til du får en glatt, blank og stiv marengsmasse. Spre marengsen som et lokk over paien. Strø perlesukker over. Stek midt i ovnen ved 125 grader i 30-40 minutter til marengsen er fast og gyllen. La paien stå i ovnen mens den avkjøler seg. Server først når paien er helt avkjølt.

Kjøttdeig pai

Denne deilige paien fant jeg i bloggen til Hallon & Blåbær, jeg tilsatte i tilegg stekt bacon, paien var kjempe god.
ca 6 posj:

Deig:
3 dl hvetemel
125 gr smør
3 ss vann

Fyll:
ca 400 gr kjøttdeig
1 stor løk
1 boks championg
1 hvitløksbåt
salt
grovmalt pepper
cayennepepper
1 dl søt chilisaus
1 dl creme frech
1-2 ts soya
2-3 dl revet ost

Eggestand:
4 egg
1 dl melk
1/2 dl fløte (krem)
salt og pepper


Bland sammen alle ingrediensene til deigen opg la den hvile litt i kjøleskapet før den has i ei smurt paiform. Prikk litt med en gaffel. Forstek paien på 20+ gr midt i ovnen i 10-15 min.

Hakk så løk og championg smått og stek kjøttdeig, løk, championger og presset hvitløk i litt smør. Tiøsett så krydder og hell over chilisausen, creme frechen og soya og la det hele puttre i noen minutter.

Visp alle ingrediensene til eggestanden. Strø litt revet ost over det stekte paiskallet, ha så i kjøttfyllet over osten og tilslutt has eggestqanden over. Stek paien vidre straks litt under midten av stekeovnen på 200 grader i ca 20 minutter

Server med en frisk salat og fransk dressing ( se nedenfor)


Fransk dressing:
1 ss sitronsaft
1 ss hvitvinseddik
2 ss sukker
3 ss ketchup
4 ss olje
1 presset hvitløk
salt og pepper
Bland alle ingredienser i en mixer eller shaker og rist godt ti

Taco pai



Denne paien er kjempe god, jeg syntes ingrediensene først var litt rare men etter å ha prøvet den ble jeg positivt overrasket. Den er nydelig :)

Paideig:
4 dl hveteme
l50 g smør
2 ts bakepulver
2 krm salt
1,5 dl melk

Fyll:
4-500 g kjøttdeig
1 pose tacokryddermix
1 løk
1 dl vann
2 hakkede tomater

Krem:
1 boks Creme Fraiche
2 ss majones
2 krm pepper
1 presset hvitløksfedd
Ost

Sett ovnen på 200 grader. Bland mel, bakepulver, salt. Tilsett det kalde smøret, og bland til deigen blir smulete. Tilsett melken og bland til smidig deig. Trykk den ut i smurt paiform. Skrell og hakk løken, stek så kjøttdeigen sammen med løken. Tilsett kryddermix og vann. Småkokes i 10 min. Fordel fyllet utover paideigen, og legg de hakkede tomatene over. Bland ingrediensene til kremen og hell den over kjøttdeigen og tomatene. Strø over revet ost, og stek midt i ovnen i 20-30 min. Server med salat.

søndag 15. august 2010

Peanøttkaker fra Malavi

Disse ble bare helt nydelige, smakte litt søtt men samtidig salt fra peanøttene.
Jeg elsker og bake og hva er ikke bedre enn å bruke en søndagsformiddag på noe en liker?
Disse kjeksene var veldig lett og lage og det gikk egentig ganske fort fra en startet til en var helt ferdig.

 1,5 dl peanøtter
150 gr smør
3 ss sukker
2 ts vaniljesukker
ca 2 dl hvetemel
1 krm salt
melis

Hakk peanøttene, rør smør og sukker godt sammen.
Tilsett peanøtter,vaniljesukker, hvetemel og salt i smørblandingen og bland godt til en fast deig.
Trill en pølse og skjær de i passe små biter. Trill disse til kuler. Sett kulene på bakepapir kledd plate og stek de ved 160 grader i 30 min.
Rull kakene i melis mens de er varme. Rull de en gang til i melis etter de er avkjølte.


fredag 13. august 2010

Spelt brød


Måtte prøve noen nye brød da vi er litt brød lei for tiden.
Fant en oppskrift bak på gjær pakken som måtte prøves.

Til 3 brød:

1 kg siktet speltmel
1/2 kg sammalt speltmel
2 ts salt
1 pk gjær
1 litter vann
evt 150 gr ristet pinjekjerner

Bland det tørre godt sammen. Varm vannet til 37 grader og elt sammen med det tørre til deigen blir glatt og smidig. La deigen heve på et lunt sted i 45 min.
Del deigen i tre deler og lag enten tre runde brød som settes på godt smurt bakeplate eller smør tre brødformer. 
Hev i 45 min , strø litt siktet hvetemel over brødene samt skjær noen snitt i hvert brød.
 Stek nederst i ovnen på 200 grader i 30-45 min.
Avkjøl på rist.

onsdag 11. august 2010

Stekt ris med kylling og egg

Denne er rask og enkel og lage. Og har du rester i kjøleskapet med ris  er det en super måte og får brukt det på. Det minnte meg om kinesisk mat på smaken.

Til 2 pers:

jasminris
rød paprika
hvitløk
kyllingfilet (1 stk pr person)
rå egg (1 stk pr person ca)
soyasaus
salt
olje å steke i

Kok ris som vanlig hvis du ikke har rester fra før.
Hakk opp paprika og stek det sammen med kyllingfiletene og hvitløken. Skjær  så kyllingen i strimler og stek den litt før risen has i. Rør inn eggene. De skal stivne i småbiter i risblandingen.
rør inn soyasaus og salt. la det bli godt stekt.

Server med feks sylteagurk ved siden av.

tirsdag 10. august 2010

Pasta salat

Denne laget jeg til syforeningen i går, den ble veldig god.
Perfekt for meg som elsker pasta :)
Jeg byttet ut rømmen med kesam og det funket helt fint, litt sunnere, hehe

Til 6-8 pers
1 Boks lettrømme
1 pk ekte majones
3 ss sylteagurk-lake
8 Skiver sylteagurk
1 kinesisk hvitløk eller presset hvitløk
300 g hermetiske maiskorn
1 søt paprika rød
12 sukkererter
5 vårløk
200 g kokt skinke
300 g pasta
6 Skiver bacon
salt og pepper

Framgangsmåte:
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Slå av kokevannet og skyll den litt i kaldt vann.
Stek bacon.
Skrell og finhakk hvitløk.
Skjær paprika og vårløk i biter.
Kutt skinken i biter.
Bland sammen rømme og majones.
Tilsett lake fra sylteagurk og finkuttet sylteagurk.
Bland sammen og tilsett salt og pepper.
Ha i hvitløk, mais, paprika, vårløk og finstrimlet skinke (kan kjøpes ferdig strimlet).
Ha til slutt i kald pasta.
Smak til med salt og pepper igjen tilslutt.

Ha pastasalaten i en bolle og pynt med sprøstekt bacon.

Server med godt brød

søndag 8. august 2010

Kort

Baby kort

Baby kort


Laget et jente baby kort. Kortet er 15 x15.

onsdag 4. august 2010

Jannicke`s grove taco boller


Disse deilige taco bollene har min datter laget.
De ble utrolig  saftig og god på smak.
Er nok litt bortskjemt som har en datter som er så flink og bake og tror nok hun kommer til og bli et godt humor evne når den tid kommer :)

Til 21 stk

Deig:
2 pk gjær
8 dl melk
200 gr smeltet smør
4 egg
4 ts salt
4 ts sukker
ca 1 kg hvetemel
400 - 500 gr sammalt hvete fin.

Smelt smøret og lunk melken.
 Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett den lunkene melken og eggene. 
 Bland godt til en smidig deig.
Hev deigen i 30 -40 min.
Lag passe store boller og sett de på ei bakeplate med bakepapir på.
Lag ei stor fordypning i hver bolle der fyllet skal ligge.

 Fyll :
600 gr kjøttdeig
1 pk taco krydder
1/2 gl taco saus
1/2 gl soltørkede tomater finhakket
Revet ost til granering

Stek kjøttdeigen og tilsett soltørkede tomater, taco krydder og taco saus. La det små puttre et par min.
Ha fyllet på hver bolle og strø over revet ost.
La bollene heve i ca 20 - 30 min

Stek bollene på 225 grader i ca 15 min

Ypperlig til å fryse slik at man kan ha de med seg på skole, jobb ol :)

Hjemmelaget soft is

Denne oppskriften har jeg fått av mamma. Hun pleide og lage den da vi var små og har vært laget mange ganger siden. Den er god som dessert eller bare litt avkjøling på en varm sommer dag.
Alt av bær kan brukes som f.eks jordbær, blåbær, bringebær.
Jeg bare elsker den med jordbær :)

4 pers:
350 gr frosene bær f.eks jordbær
4 ss melis
1 dl fløte
1 egg

Alt has i en foodprocesor og kjøres til alt er moset sammen.
Hell i 4 glass og server straks.

Baby sett 6-9 mnd

Dette settet er strikket i Baby ull.
Str 6-9 mnd.
Mønstret på genser og bukse finner du her
Lue mønster her
Er så mye fint man kan strikke til de søte små, har litt problemer med og bestemme hva jeg skal strikke :)

tirsdag 3. august 2010

Kaldhevet solsikke brød

Fant disse deilige brødene i bloggen til Trine, og de var så saftige og gode.
Disse kommer jeg nok til og bake ved flere anledninger og prøve meg litt frem med ulike mel typer.
Det var så utrolig lett og lage denne deigen og siden jeg ikke klarer og kna så mye passet disse midt i blinken.
Oppskriften finner du her
Tror disse brødene er kjempe god til ulike supper :)

Skinke pai


Bunn: 
3 dl hvetemel
125 gr smør
1 ss fløte
1 ss kaldt vann
1 eggeplomme

Fyll:
1 purreløk
200 gr røkt skinke
3 store eller 4 små egg
2 1/2 dl matfløte
150 gr revet ost
1 ts salt
pepper

Bunnen: Hakk smøret inn i melet med en kniv.
Pisk sammen fløte, vann og eggeplommen og tilsett dette. Arbeid deigen raskt sammen og la den hvile kjølig 1 time. Bre så deigen utover i en smurt paiform og opp langs kantene. La stå kaldt i 15 min. Prikk deigen med en gaffel og legg aluminiunsfolie over deigen slik at den ikke glir ned.
Forsteik bunnen ved 225 grader i 15 min.
Fjern folien etter halve tiden.
Fyll: Fres purren mør i smør og en anelse vann. Fres skinken litt.
Pisk sammen egg og fløte, ha i ost. Tilsett purre og skinken.
Smak til med salt og pepper.
Hell eggemassen i formen like før steking.
Stek ved 225 grader i 30- 35 min.