fredag 28. januar 2011

Kylling cacciatora

Denne retten stammer opprinnelig fra Midt Italia. Ordet Cacciatora "Jegerstil".
Kyllingen ble saftig og sausen var bare helt fantastisk. Rask og enkel kyllingmiddag.
Isteden for hvitvin brukte jeg kjøttbuljong utblandet i vann.

Til 4 pers:

3 ss oliven olje
1 stor løk, finhakket
3 hvitløks fedd, knust
1 selleristilk, finhakket
150 gr bacon, finhakket
125 gr små championger i skiver
4 kyllingklubber
4 kyllinglår
3/4 dl hvitvin
800 gr hermetiske tomater, hakket
1/4 ts brun sukker
1 oreganokavast, pluss noen til pynt. eller bruk oregano krydder
1 rosmarinkvast
1 laubærblad
salt/pepper

Varm halvparten av oljen i en stor gryte. Tilsett løk, hvitløk og selleri, og la det surre over middels varme i 6-8 min, til løken er gyllen. Rør av og til.

Ha i bacon og sopp. Øk varmen og la det frese i  4-5 min. Rør av og til. Ha det over på et fat og sett det tilside.

Hell resten av oliven oljen i en gryte og brun skylling stykkene lett. Salt og peppre dem etter hvert som de blir brunet, øs vekk øverflødig fett, legg alle kyllingstykkene tilbake i gryten. Hell over hvitvin, øk varmen og la det koke til væsken er nesten fordampet.

Tilsett tomater, sukker,oregano, rosmarin, laubærblad og 3/4 dl kaldt vann. Kok opp og rør inn bacon og soppblandingen. Legg på et lokk og la det småkoke i 20 min til kyllingen er mør men ikke løsner fra benet.

Hvis væsken blir for tynn, tar du ut kyllingstykkene ut av gryten og øker varmen.
Kok til sausen tykner. Kast urtekvastene og smak til med salt og pepper.



Pasta med brokkoli i fløtesaus

Enkel pasta rett for de som vil ha en kjapp middag.
Jeg pleier og steke kylling eller skinke og tilsette sammen med pastaen.
Jeg synst den blir best med matfløte.

 Til 4 pers:

Pasta (gjærne penne) til 4 pers.
1 liten brokkoli
2 ss karri
litt smør
1/2 pk fløte, matfløte eller creme frech
Kylling filet (stekt) eller skinke

Kok pastaen som anvist på pakken.
Kutt brokkolien i små buketter og tilsett disse sammen med pastaen de 5 siste min av koketiden.
Smelt smør og tilsett karri, la det frese litt.
Tilsett fløten/matfløten/creme frech og rør rundt.
Stek kyllingfileten/skinke og ha den i sausen sammen med pastaen/brokkolien. La det hele bli gjennomvarmt og server med godt brød til.

tirsdag 25. januar 2011

Greske kjøttkaker

Disse kjøttkakene var utrolig gode. Litt annen smak enn det vi er vant til med de norske, men utrolig saftige ble de.

til 6 pers:

1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2 egg
1-2 ss potetmel
litt vann
salt og pepper
1 ts timian
litt rosmarin
3 fedd hvitløk
2 pk bacon, skivet

Rør potetmelet ut i litt vann. Bland alle ingrediensene  i en bolle og rør godt sammen.
Trill passe store boller (ca 18-19 stk tilsammen) trykk de litt flate. Surr en baconskive rundt hver kjøttkake
og fest de evntuelt med en tannpirker av tre. Stek kjøttkakene på stekepannen.
Server med kokte poteter, brocoli og brunsaus

Bucatini All`amatriciana

Hvem elsker ikke en deilig pastarett?
Her i huset e pasta en stor hit :)
Har nettopp fått meg en ny Italiensk kokebok, det var så mye godt i den boken.
Denne retten er en spesialitet fra Lazio regionen, de lager den helst med svinekjake, men man kan bruke pancetta eller baon istedenfor.

til 6 pers:

1 ss olivenilje
300 gr bacon eller pancetta
1liten løk
2 fedd hvitløk hakket
3/3 ts tørket chiliflak
 800 gr hermetiske tomater,
600 gr spagetti
2 ss hakket persille
revet parmesan

Varm oljen i en stor gryte. Skjær fettet av baconet/pancettaen og stek fettet sprøtt i oljen.
Kast så det sprø fettet og skjær bacon i små biter. Stek dette lett brunt.
Ha løk og stek det på middels varme i ca 6 min til den mykner. Ha i hvitløk og chiliflak og la det surre under omrøring i ca 20 sek, rør inn tomatene. Salt og peppre etter smak.
La sausen småkoke i ca 15 min, til den tykner og mørkner.

Kok imens pastaen i en stor kjele med lettsaltet vann til den er aldente.
Rør inn persille inn i sausen, la pastaen renne av, vend pasta og saus sammen og server med parmesan


Hollansk "Hutspot"

 Opprinnelig er jeg fra Nederland og derfor ville jeg prøve noe som var typsik Hollansk mat.
Fant denne retten i bloggen til Passion4baking, hun er en skikkelig dyktig baker som inpirerer meg til å ville bake de lekkreste kaker.
Min far er en skikkelig Hollender og da jeg nevnte retten for han sa han at Hutspot egentlig lages på koktepoteter, kokte gulerøtter og masse løk som blir stampet sammen som en mos og serveres til feks fiskekaker, pølser ol.
Jeg fikk ikke tak i sennepspulver så jeg brukte vanilg sennep på glass. Funket helt greit det også.

Slik gjorde jeg det.

4 poteter
200 gr revet ost
1 ts sennep
1 ts paprikapulver
1 løk
2 dl lettmelk
2 ts finhakket hvitløk
2-3 gulerøtter
400 gr kjøttdeig
1 pk bacon
2 egg
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts tørket persille

Skrell poteter og gulerøtter og skjær de i tynne skiver.
Finsnitt løken.
Visp sammen melk, egg og hvitløken. Ha så i sennep, salt, pepper, og persille. Rør godt sammen og tillsett halvparten av osten.
Legg potetene i bunnen av en ildfast skål og slå litt av melkeblandingen over.
Strø over løken og hell litt av melkeblandingen over.
Legg så gulerøttene over løken og hjell resten av melkeblandingen over.
Strø resten av osten på toppen.

Kjøttbollene oppå:
Smak til kjøttdeigen med krydder og lag kjøttboller som surres bacon rundt. Legg disse på toppen av den ildfaste formen og stek maten ved 200 grader i ca 45-60 min.

Saftig sjokoladekake

Dette er en av de beste skokoladekaker jeg har smakt, den smelter i munnen.
Oppskriften er hentet fra bladet Spis bedre nr 2.
Denne blir garantert bakt flere ganger her hjemme.
Da jeg plutselig fant ut jeg var fri for kakao tok jeg oboy istedenfor og kuttet litt ned på sukker mengden istedenfor.
Kaken holder seg saftig i 1 uke, yppelig og ta med seg på feks hyttertur ol.

225 gr smør
2,2 dl vann
7 ss kakao
7 ts vaniljesukker
560 gr sukker
9 eggeplommer
330 gr hvetemel
9 ts bakepulver
9 eggtehviter

Sett stekeovnen på 180 grader
La smør, vann, kakao, vaniljesukker og sukker smelte sammen på svak varme. La det avkjøle til det er fingervarmt.
Ha så dette i en bakebolle og visp inn eggeplommer, hvetemel og bakepulver.
Stivpisk eggehvitene og bland det inn i sjokoladeblandingen.
Ha så røra i ei stor bakepapirkledd langpanne og stek den midt i ovnen i ca 20 min.

Glasur:
400 gr smør
2 plater lys kokesjokolade
200 gr melis
2 ts vaniljesukker
2 egg

S,melt smør og sjokolade på svak varme. La dette avkjøle til du kan snu kjelen rundt uten at noe renner ut av den. Jeg satte den i kaldt vann da gikk det fortere.
Ha så blandingen over i en bakebolle og visp inn melis, vaniljesukker og egg. Bland godt sammen og bre dette over hele kaken. Pynt så evt med litt strøssel.
Enjoy :)






fredag 14. januar 2011

Fylt baguett

Jeg fikk ideen til denne deilige baguetten i bloggen til Baking Obsession

Jeg forandret litt på fyllet og det smakte helt utmerket ( måtte ha meg en smaksprøve før de andre fikk smake). Denne blir servert til kvelds og håper den faller i smak.

Slik gjorde jeg det:
1 stor baguett/pariserloff
100 gr smørost romtemperert
110 gr philadelfiaost
125 gr hvitløksost (smørbar)
litt soltørkede tomater, ca 4 stk hakket
1 god bunt finhakket gressløk
1-2 stilker bladpersille finhakket
1/2 rød løk finhakket
ca 100 gr smårett bacon
ca 100 gram grillet kylling/ eller salatkylling

Kutt endene av loffen og ta innmaten ut slik at det blir et hulrom i loffen.
Bland all osten i en bolle og rør med mikser så det blandes godt, ha de øvrige ingrediensene i og rør godt rundt.
Ta litt av innmaten (små biter) og rør den inn i fyllet.
Fyll så loffen fra begge sider, det skal være tettpakket inni, kan være lurt å dele loffen i 2 hvis det er en lang loff en bruker.
Pakk den så inn i plast og la den ligge i kjølekskapet i minimum 2 timer. Holder seg bra inntil 2 døgn i kjøleskapet så lenge den er godt pakket inn.




Bruchetta med tomat og basilikum

Denne oppskriften fikk jeg av min søster, jeg er usikker på hvor hun har fått tak i den. Men den er kjempe god som en lunsj eller til grillmat.

 
8 skiver godt brød
olivenolje
2-3 fedd hvitløk
4 modne tomater
2 fedd hvitløk
rikelig med frisk basilikum
ca 5 ss olivenolje
salt & pepper
revet ost (parmesan, jarlsberg)
Vend skivene i olivenolje , stek de gyldne ved 200 grader.
Flå tomatene, fjern kjernene og finhakk, bland med hvitløk, basilikum, olje og krydder.
Gnikk hvitløkfedd mot de toastede skivene.
Legg på tomatsalat på brødet, dryss litt revet ost og stek ved 225 gradet til osten er smeltet.
Server med spekeskinke og oliven.

Potetsalat

Denne oppskriften har jeg fått av min søster Nina.
Den har blitt laget til alle store annledninger i familien og er utrolig god.

7-8 poteter kokt og avkjølt
purreløk (ganske mye) finhakket
2 pk majones
1 pk lett rømme
salt og pepper

Kok poteten og avkjøl den før den skrelles.
Kutt poteten i passe store biter.
Finhakk purreløken.
Bland majones med litt salt og pepper. Pass på at den ikke blir for salt.
Bland potet og purreløk sammen med majonesen.
La stå natta over slik at smakene får satt seg.

Pai med kjøttdeig, løk og paprika

Pai er en favoritt her hjemme :) Så denne gangen laget jeg en variant med parika, kjøttdeig og løk med eggestand.

Til 4-5 pers

Paibunn:
4 dl mel
50 gr smør
2 ts bakepulver
2 krm salt
1 1/2 dl melk

Bland mel, bakepulver og salt i en foodprocesor. Hakk inn smøret og la det blande seg i melet.
Tilsett kald melk og kjør til en smidig deig.
Bre deigen utover ei stor paiform og forstek den i 5 min på 200 grader før resten has på.

Fyll:
1 pk kjøttdeig
3 egg
3 dl melk
1/2 paprika
1 løk
salt og pepper

Brun kjøttdeigen, hakk løk og paprika i små bite.
Ha kjøttdeigen, løk og paprika på paiskallet.
pisk sammen egg, melk,salt og pepper og hell dette over det andre.
Stek vidre i ca 30-40 min ved 200 grader.

Server med en frisk salat til.

Fisk i tomat og fløtesaus

En nydelig fiske middag med deilig tomatsmak.

200 gram torskefilet

1/4 ts salt
1/2 ts sitronsaft
Dryss salt over filetene
Drypp sitronsaft over

Saus:
1/2 dl fløte
1/2 dl melk
1 1/2 ss tomatpure
1/4 ts karri
1/4 hvitpepper
1/4 ts hvitløkspulver

50 gram revet ost

Bland alt til sausen og hell den over fisken. Dryss over revet ost
stekes på 225 grader i 20 min

søndag 9. januar 2011

Kinesiske kjøttboller


Disse smakte bare helt fortreffelig og ble så saftige at de smeltet på tungen.
Oppskriften er hentet fra et spis bedre blad, men jeg laget den med litt annet tilbehør.
12 kjøttboller

500 gr kjøttdeig
1 liten purreløk
2 ss kinesisk soyasaus
1 ss potetmel
1/2 dl vann
1/2 kapsel Fond du chef grønnsaksbuljong ( jeg brukte vanlig buljonpulver)
1 ts salt
1 ts malt ingefær
1-2 krm pepper
1 ss olje til steking

Vask purreløken og kjør den i foodprosessor, bland i kjøttdeig, krydderpotetmel,fond/buljong, soyasaus, vann og bland det godt sammen.
Lag 12 kjøttboller som stekes på stekepannen.
Eller legg de på en stekeplate og stek de ved 150 grader i ca 20 minutter da blir de så saftige og gode.

Jeg serverte kjøttbollene med brunsaus, div grønnsaker og kokte poteter.

Langburger

En litt annen variant enn vanlig hamburger som det jeg er vant til.
Men like god, spennende og prøve ut nye ting.

Til 4 pers:

400 gr kjøttdeig feks kylling eller svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl vann
2 ss margarin til steking
noen cherrytomater i skiver
1 grovhakket rødløk
100 gr ruccula salat
hamburgerdressing
4 store pølsebrød
4 store skiver ost som feks jarsberg, norvegia ol

Pølsene:
Rør salt og pepper inn i kjøttdeigen og tilsett vannet. Ikke rør for lenge da kan deigen bli seig.
Del i 4 og form deigen til 4 avlange pølser, litt større enn brødene.
Stek på sterk varme, 2 minutter på hver side. Eller stek de i stekovnen på 180 grader i ca 15-20 min.

Pølsebrødene:
Forvarm stekeovnen til 150 grader.
Del pølsebrødene i to og legg dem på et stekebrett.
Legg en osteskive på hver av toppdelene og sett dem inn i ovnen.
Når osten er smeltet lages resten av burgern helt ferdig.

Fyll burgern med salat, tomat, løk, burger og dressing og enjoy en litt anderledes burger :)

torsdag 6. januar 2011

Kryddret kjøttsaus med pasta

Dette kan man like når matlagingen ikke tar for mye tid.
Og i tillegg smaker fortreffelig.
Oppskriften på denne retten fant jeg i spis bedre bladet som er proppet av inspirasjon.

Til 4 pers:

600 gr kjøttdeig
2 rødløk
2 fedd hvitløk
1 ss smør
3 ss balsamicoeddik
2 ss soyasaus
4 ss sennep
1 terning kjøttbuljong
2 dl vann
2 ts allehånde
litt pepper
2 ts salt
2 dl creme frech

Hakk løk og hvitløk og stek den myk i smøret. Tilsett så kjøttdeigen og la den steke sammen med løken.
Tilsett balsamico, soyasaus, sennep,krydder, buljong og vann og la det koke i ca 10 minutter.
Tillsett cremefrech og la det koke opp. Server med pasta og evt salat


Waldorfsalat

En frisk salat som passer utmerket til kalkun feks

6 pers:
3 epler
3 stilker selleri
3 skiver ananas
100 gr stenfrie druer
1 dl valnøtter

Dressing:
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl kremfløte
saften av en sitron
2 ts sukker

Rens eplene og skjær de i små biter.
Skjær ananas i små biter.
Kutt sellerien smått.
Druene deles i 2 og hakk valnøttene.

Pisk kremfløten. Bland majones, sitronsaft og sukker godt sammen. Dette blandes forsiktig inn i kremfløten.
Bland inn druene, eplene, selleri og valnøtter. Bland forsiktig.
Ta vare på litt druer og valnøtter til pynt.
Lages dagen før servering.


Islands kake

Dette er en frisk og saftig bløtkake (one of the best, hehe).
Den smelter på tungen :)

1 bløtkakebunn delt i tre (Oppskrift på bunn finner du her)

Fyll:
6 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
Fløte og vaniljesukker piskes til krem
1 boks hermetiske aprikoser
1 pk pikekyss/marengs topper

Sjokoladeglasur:
100 gr smør
100 gr lys kokesjokolade
5 eggeplommer
5 ss sukker

Del bunnen i tre deler og dynk den nederste med enten saften fra aprikosen eller melk.
Dekk den nederste bunnen med 1/3 av kremen. Legg aprikosene på og trykk det litt ned i bunnen.
Legg på lokk nr 2 og dynk bunnen godt før 1/3 av kremen legges på.
Legg pikekyss på kremen og trykk de lett ned i den.
Legg den øverste delen på og bre resten av kremen over og rundt kanten.
Press resten av pikekyssene ned i kremen på toppen av kaken.
Sett kaken i kjleskap mens sjokoladeglasuren lages.

Sjokoladeglaur:
Smelt smøret i en kjele og la sjokoladen smelte i smøret. Avkjøl dette godt.
Pisk eggeplommene og sukekr godt sammen.
Pisk dette inn i sjokolade blandingen når den er helt kald.
Hell denne over kaken.
Kaken settes kaldt til den skal serveres og lages dagen før.


Jamie Oliver`s krispy hvitløks kylling

En saftig og god kylling rett med masse god smak.

til 4 pers:

2 fedd hvitløk
Saften av 1 sitron
12 creme crackers eller kaptein kjeks
50 gr smør (mykt)
8 stilker fersk persille
havsalt og sort pepper
3-4 s hvetemel
1-2 egg
4 kyllingfileter
olivenolje

Putt kjeksen, sitronsaften, smør, hvitløk, persille, havsalt og litt pepper i en foodprosessor.
Kjør blandingen godt sammen før den has på et fat.
Ha mel på et fat og visp egget sammen i en skål.
Bank kyllingfileten litt flat .
Dypp så filetene i melet, så i egget og tilslutt i kjeksblandingen. Klem kjeksblandingen rundt kyllingen.
Du kan enten frityrsteke eller steke de i stekeovnen.

Stekovnen:
Sett ovnen på den høyeste temperatur og legg kyllingen i ei ildfast form. Stek de i 15 min høyt oppe i ovenen.

Frityr:
Medium varme, stek 4-5 minutter på begge sider til den er gyllen og crispy.

Server med kokt ris, salat og evt chilisaus eller kyllingsaus

 

Barne genser med rundfelling

Str 2 år